Informație de contact

SUPORT INFORMAȚIONAL

+373 22 270 044

program: de luni până vineri 08:00 - 17:00

”Arme străvechi de pe teritoriul Moldovei”. Prima expoziţie internaţională. Budapesta 2008

24 Februarie 2009
În conformitate cu Programul emisiunilor de mărci poştale pentru anul 2009 a fost emisă seria de mărci poştale „Arme străvechi de pe teritoriul Moldovei. Prima expoziţie internaţională. Budapesta 2008"
 
În perioada 12.08.2008-25.03.2009, în incinta Muzeului Militar din Budapesta, Ungaria este organizată expoziţia cu tematica „Arme albe, obiecte de harnaşament şi unelte de muncă, dedicată Zilei Naţionale a Republicii Moldova"  (colecţie particulară). Din exponatele expoziţiei au fost selectate piese care au constituit subiectul seriei din două mărci „Arme străvechi de pe teritoriul Moldovei. Prima expoziţie internaţională. Budapesta 2008".
 
Lansarea seriei de mărci poştale a avut loc pe data de 24 februarie 2009 la orele 15.00 în incinta Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.
 
Directorul muzeului dr. hab. Eugen Sava a anunţat asistenţa despre evenimentul care va avea loc. Recent tot în incinta Muzeului a fost lansată seria de mărci „650 de ani de la întemeierea Satului Moldovenesc". Sub genericul sărbătoririi a 650 de  ani de la întemeierea Satului Moldovenesc se înscrie şi acţiunea de astăzi prin care se lansează o nouă serie de mărci „Arme străvechi de pe teritoriul Moldovei. Prima  expoziţie internaţională - Budapesta 2008".
 
Directorul DGDSI a MDI dl Pavel Şincariuc în cuvîntul de inaugurare informează asistenţa despre emiterea seriei de mărci poştale „Arme străvechi de pe teritoriul Moldovei. Prima  expoziţie internaţională - Budapesta 2008".
 
-  Doamnelor şi domnilor, Onorată asistenţă,  - Directorul DGDSI a MDI dl Pavel Şincariuc,  - În conformitate cu Programul emisiunilor de mărci poştale pentru anul 2009, Ministerul Dezvoltării Informaţionale de comun cu Î. S. „Poşta Moldovei" lansează astăzi o nouă serie de mărci poştale „Arme străvechi de pe teritoriul Moldovei. Prima  expoziţie internaţională - Budapesta 2008".
 
Tema acestei serii de mărci poştale se încadrează perfect în programul acţiunilor consacrate sărbătoririi a 650 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc. Armele străvechi din secolele VIII-XIV prezentate pe mărcile poştale, fac parte din colecţia domnului Petru Costin, un colecţionar pasionat de obiecte istorice care promovează valorile noastre naţionale. Cu concursul Ministerului Culturii şi Turismului al RM, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Ambasadei RM în Republica Ungaria, în perioada septembrie 2008 - martie 2009 în incinta Muzeului Militar din Budapesta este organizată expoziţia internaţională dedicată Zilei Naţionale a Republicii Moldova.
 
În acelaşi context, Î. S. „Poşta Moldovei" a emis 2 cărţi poştale ilustrate: Arcaş şi Ostaş călare din Moldova medievală. Pe baza acestora au fost confecţionate  două ilustrate maxime.
Exprimăm convingerea că mărcile şi piesele filatelice lansate astăzi vor transmite mesaje despre ţara noastră în multe ţări ale lumii."
 
Doamna Hedvig Tekszi şi domnul András Brett,  Consuli ai  Ambasadei Republicii Ungaria în RM au obliterat (au ştampilat) mărcile poştale de  pe plicurile prima zi şi cărţile poştale pentru ilustrate-maxime emise cu această ocazie.
 
Domnul Director Pavel Şincariuc şi Domnii consuli au obliterat mărcile poştale de pe plicurile „Prima zi" şi de pe ilustratele-maxime.